Hoofdpijn
Hier zal ik wat meer over de verschillende soorten hoofdpijn schrijven.
Hoofdpijn kun je in vijf verschillende verschijningsvormen indelen.
Dit zijn spanningshoofdpijn, cluster hoofdpijn, migraine, cervicogene- en medicatieafhankelijke hoofdpijn.
Daarnaast kun je nog last hebben van Brain fog, (Hersenmist).
Spanningshoofdpijn
Spanningshoofdpijn is de meest voorkomende type hoofdpijn.Het wordt alleen niet zo genoemd.
Dit komt omdat er meestal een stressvolle gebeurtenis aan vooraf gaat maar ook vanwege de kenmerkende samentrekkingen van de net, gelaats- en schedelspieren.
De pijn is vaak dof en licht tot matig van ernst. Het wordt gevoeld als een druk op het hoofd of in de nek. Sommige mensen hebben het gevoel alsof er een strakke band om hun hoofd zit.
Spanningshoofdpijn heeft veelal te maken met overbelasting, stress, zorgen of frustraties.
Dus wanneer spanningen in het hoofd blijft zitten, kan het hoofd dit niet meer aan, dit voelt dan aan als hoofdpijn.
Cluster hoofdpijn
Bij cluster hoofdpijn is er sprake van hevige pijn die bij de slaap of rond het oog aan een kant van het hoofd wordt gevoeld. Deze hoofdpijn treedt meestal in groepjes op gedurende een periode van zes tot acht weken. Cluster hoofdpijn komt vooral voor bij mannen boven de 30 jaar. De aanvallen worden versterkt door alcohol en nicotine. De aanval begint meestal plotseling, in 5 tot 10 minuten wordt het maximum bereikt en een aanval duurt 15 minuten tot 3 uur.
De eerste symptomen zijn vaak jeuk of een waterige vochtafscheiding uit een neusgat. In korte tijd verdwijnen de klachten ook weer.
Bij 50% van de mensen treedt een Horner syndroom op in de vorm van roodheid en tranen van het oog aan de aangedane kant. Daarna treedt aan dezelfde kant van het hoofd hevige hoofdpijn op die zich rond het oog verspreidt. Vaak wordt de persoon wakker van de pijn en kan niet blijven liggen vanwege de hevige pijnklachten. Veelal lopen ze heen en weer of bonken met hun hoofd tegen de muur. Na de aanval kan het ooglid aan de zijde van de aanval blijven hangen en is de pupil vernauwd.
Cluster hoofdpijn gaat in de regel niet gepaard met misselijkheid en braken en verergert niet door licht, geluid of geur. De aanvallen kunnen 2 keer per week tot meerdere malen per dag optreden. Meestal is er tussendoor een periode van enkele maanden zonder hoofdpijn.
20% van de mensen met cluster hoofdpijn kent echter geen tussen periode van rust.
Migraine
Migraine is een chronische aandoening met aanvallen van bonzende hoofdpijn gepaard gaande met misselijkheid, braken en diarree (gastro-intestinale verschijnselen). En met gevoeligheid voor licht en geluid. De hoofdpijn is eenzijdig , doorgaans aan dezelfde kant, soms is de hoofdpijn niet begrensd in een zone van het hoofd. De duur van de aanval varieert van enkele uren tot enige dagen. Soms gaat een gewone migraine aanval voorafgegaan door gezichtsvelduitval en of een gevoelsstoornis in een lichaamshelft die zich geleidelijk uitbreiden en verplaatsen gedurende 10 tot 30 minuten.
Mensen kunnen 2 tot 48 uur voor de aanval ‘voorgevoelens’ hebben, bestaande uit stemmingswisselingen, verhoogde of verminderde activiteit, vochtretentie met gezwollen borsten- vingers-voeten, of trek in bepaald (meestal zoet) voedsel.
Waarschijnlijk spelen genetische factoren en hormonen een rol bij migraine.
Cervicogene hoofdpijn
Deze hoofdpijn wordt gekenmerkt door hoofdpijnklachten vanuit de nek. De pijn kan ook chronisch worden. Veelal gelokaliseerd aan een kant van het hoofd, met soms uitstraling naar de schouder/arm aan dezelfde kant. Ook kan de hoofdpijn naar boven, naar het voorhoofd en de ogen uitstralen.
De hoofdpijnklachten kunnen worden opgewekt door druk in de nek, door draaibewegingen en/of langdurige eenzijdige houdingen.
Het kan een zeurende pijn zijn die in aanvallen kan komen en dan in uren tot dagen kan aanhouden.
Oorzaken voor certicogene hoofdpijn kunnen zijn:
Slechte houding,
Blessuregeschiedenis van nekletsel,
Overbelasting,
Spierzwakte,
Slechte slaaphouding,
Slechte werkhouding,
Passieve levensstijl,
Stress,
Te kort aan water in het lichaam.
Hormonale hoofdpijn
Bekende menstruatieklachten zijn: buikpijn, rugpijn, stemmingswisselingen en slecht slapen. Er zijn vrouwen die rondom bijna elke menstruatie last krijgen van hoofdpijn. Dit type wordt hormonale hoofdpijn genoemd. De ernst kan per periode variëren.
Medicatie afhankelijke hoofdpijn
Medicatieafhankelijke hoofdpijn is hoofdpijn die ontstaat door het veelvuldig gebruik van pijnstillers zoals paracetamol. Het treedt vrijwel dagelijks op en duurt dan ook meteen de hele dag. De ernst van de pijn kan verschillen. Medicatieafhankelijke hoofdpijn komt voor bij mensen die veel (meer dan 9 dagen in de maand meerdere malen per dag) pijnstillers gebruiken. Meestal worden de pijnstillers ingenomen omdat mensen al een andere hoofdpijnaandoening hebben zoals migraine of spanningshoofdpijn.
Bij de meeste mensen zijn pijnstillers zoals paracetamol, naproxen, ibuprofen en diclofenac de boosdoeners. Medicijnen voor specifieke hoofdpijnaandoeningen zoals migraine of spanningshoofdpijn kunnen ook problemen geven. Iemand die weinig of geen hoofdpijn heeft en de medicatie inneemt ten behoeve van een andere aandoening, zal niet snel medicatieafhankelijke hoofdpijn krijgen.
Klachten zijn: blijft de hele dag aanwezig, manifesteert zich iedere dag, met name bij het wakker worden in de vroege ochtend, verbetert met pijnstillers maar komt weer terug als dit is uitgewerkt, verergert bij fysieke of geestelijke inspanning, angstgevoelens, depressie, geheugenproblemen, misselijkheid, prikkelbaarheid, rusteloosheid.
Brain fog
Brain fog is het gevoel dat het denken, begrijpen en onthouden niet goed lukt. Je voelt je niet helder in je hoofd, je voelt je suffig, vergeetachtig, verstrooid of wat verward en kan moeite hebben met je te concentreren of met het oplossen van problemen. Het lukt misschien niet (of moeizaam) om op woorden te komen en wat je wil zeggen.
Bij brain fog, ook wel hersenmist genoemd, zul je moeite hebben met veel verstandelijke vaardigheden, zoals:
Je kunt moeilijk op woorden komen
Je hebt moeite met concentratie
Je hebt last van verwardheid
Je hebt moeite met het korte termijn geheugen
Je bent snel afgeleid
Je bent humeurig en prikkelbaar
Je bent schrikachtig of angstig
Je ervaart een verhoogde pijnsensatie
Daarnaast kun je last hebben van hoofdpijn, maag- en darmklachten, allergieën, een slap en zwak gevoel, slapeloosheid, duizelig en desoriëntatie. Je hebt geen zin in seks, bent gedemotiveerd, pessimistisch en somber. Je kunt door al deze klachten vaak niet of moeilijk meekomen op school of op je werk en daarnaast kun je last krijgen van gevoelens van minderwaardigheid.
Hoofdpijn en voeding
Hoofdpijn kan door het gebruik van verschillende voedingsmiddelen worden geactiveerd.
Dit kan door bijvoorbeeld: cafeïne, te weinig drinken, alcohol en te zout eten.
Ook het regelmatig overslaan van een maaltijd of te weinig of te laat eten, kunnen hoofdpijn veroorzaken.
Bij spanningshoofdpijn is het mogelijk om amandelen, bananen en peulvruchten te eten zodat de klachten verminderen.
Cluster hoofdpijn, kan worden verergerd door zachte kazen en chocolade te eten.
Migraine, koolhydraatrijke voeding en bewerkt vlees kan migraine verergeren.
Hoofdpijn en chakra’s
Voorhoofdschakra
Het derde oog of innerlijke oog, het voorhoofdchakra, staat voor intuïtie, inzicht en waarneming. Het staat voor eerlijk naar jezelf kunnen kijken en alles onder ogen durven zien. De eigenschappen die bij dit zesde chakra horen zijn onder andere verbeeldingskracht en zelfreflectie.
Wanneer het voorhoofdschakra niet actief is, kun je het lastig vinden om goede keuzes te maken en terug kijken op wat je doet. Je kunt nog niet volledig vertrouwen op je intuïtie.
Als het zesde chakra te actief is, ben je vaak gevoelig voor de energie van een ander en voor prikkels van buitenaf. Dat geeft dat je last kunt hebben van een vol hoofd, met piekeren en het veel nadenken. Omdat je iedere dag veel te verwerken hebt aan indrukken, kan oververmoeidheid het gevolg zijn.
Als dit zesde chakra niet in balans is kan je ook last krijgen van hoofdpijn, oog problemen of is het moeilijk om je te kunnen concentreren.
Meer rust en ruimte in het hoofd, zorgt voor meer balans in dit zesde chakra.
Kruinchakra
Wanneer het kruinchakra over- of inactief is kan dat een negatieve invloed hebben op de lichamelijke of geestelijke gezondheid.
Je kunt dan hoofdpijn, verwardheid, emotionele blokkades of een slecht contact met de medemens ervaren.
(Triggers)
Hoofdpijn kan ontstaan door verschillende dingen:
Slecht slapen;
Cafeïne;
Spanning/stress;
Te weinig drinken;
Pijnstillers;
Medicatie;
Vermoeidheid;
Hormonale verandering;
Ontstekingen;
Hoge bloeddruk;